Wat zijn de werkzaamheden van een accountant?

De 10 Beste

Een accountant is een vakman die je kan helpen op het gebied van financiën. Je kunt een accountant inschakelen als particulier, maar ook als onderneming. Maar wat zijn de werkzaamheden van een accountant? Dat lees je hier. 

Wat doet een accountant? 

Een accountant houdt zich bezig met de financiële administratie. Dit is natuurlijk een breed begrip en daarom staan hieronder een aantal taken op een rij. 

  • Controle boekhouding. Hierbij kijkt de accountant of de facturen en de ingeboekte cijfers kloppen. Oftewel er wordt gecheckt op de boekhouding goed is gedaan. 
  • Administratie inrichten. Wanneer je een bedrijf start is het lastig om de boekhouding efficiënt in te richten, daarom kun je een accountant inschakelen om je hierbij te helpen. Ook zorgt hij of zij ervoor dat je aangiftes makkelijker kunt doen. 
  • Advies geven. Accountant kunnen ook persoonlijk advies geven op het gebied van financiële zaken. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld helpen wanneer je een huis koopt, of een andere grote investering wilt maken. 
  • Jaarrekening opstellen. Een jaarrekening is simpelweg gezegd een overzicht van het afgelopen financiële jaar. Sommige ondernemers zijn verplicht deze op te stellen. Dit kan een accountant voor je doen. 
  • Salarisadministratie. Wanneer je een bedrijf of onderneming hebt met werknemers moet ook de salarisadministratie, of loonadministratie, gedaan worden. Ook dit kan een accountant voor je bijhouden. 
De 10 Beste

Wat kost een accountant? 

Een accountant helpt je op het gebied van financiën, maar de accountant moet zelf ook betaald worden. Het voordeel is dat hij of zij zichzelf vaak terugverdiend. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van een accountant volgens De 10 Beste.  

KlusPrijs gemiddeld
Jaarrekening opstellen€ 300,- tot € 550,-
Salaris- en personeelsadministratie€ 200,- tot € 300,-
Hulp bij belastingaangifte€ 50,- tot € 150,-
Bijhouden financiële administratie€ 300,- tot € 650,-
Advies geven€ 125,- tot € 300,-