Wat mag ik voor de deur zetten?

afvalbak graffiti

Mag ik een afvalcontainer voor de deur zetten?

Je kunt voor verschillende redenen een afvalcontainer nodig hebben. Meestal gaat het om verbouwingen aan huizen of iets dergelijks. Wat de reden ook is, je dient wel rekening te houden met de regelgeving. De regels voor het plaatsen van een afvalcontainer worden gemeentelijk opgesteld. Dit gebeurt in de zogeheten APV, ofwel de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin worden zaken opgenomen die niet per se door de staat bepaald worden, maar per gemeente kan verschillen. In de meeste gemeentes zijn er vergunningen nodig voor het plaatsen van een container op de openbare weg, en soms ook voor het plaatsen van op uw eigen terrein, zoals voor een afvalbak Almelo. In grotere gemeentes zoals Amsterdam volstaat het echter om een melding te maken. Dit kan tot vijf minuten van tevoren, ook al zitten er enkele eisen aan, bijvoorbeeld aan de afmetingen. Voor precieze regelgeving kun je altijd terecht bij je plaatselijke gemeente. Doe dit op tijd, want vaak zitten er meerdere weken wachttijd aan verbonden.

Mag ik een caravan voor de deur zetten?

Het is iets waar ik zelf totaal geen idee van had totdat mijn ouders het erover hadden. Als je een camper of caravan hebt wordt die vaak voor de vakantie ingeruimd voor de deur. Eveneens na de vakantie wordt de camper of caravan weer uitgeruimd, schoongemaakt enzovoorts. Vaak heb je maar korte tijd per dag om dit te doen, en zo staat de caravan of camper langere tijd voor de deur. En hier zitten dus richtlijnen en regels aan. Net als bij de afvalcontainer is hier de Algemene plaatselijke verordening van kracht. In de meeste gemeenten mag een caravan of camper maximaal drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Soms is het korter, soms langer, check dit dus ook even bij de gemeente. Overigens worden alle kampeermiddelen in de APV genoemd. Dus ook vouwwagens, grote aanhangwagens enzovoorts. De openbare weg doelt op alle grond die in eigendom van de gemeente is. Dus pleinen, trottoirs, parkeerplaatsen enzovoorts. De reden hiervoor is dat campers en caravans de parkeerdruk onnodig verhogen, en het uitzicht op de openbare weg wordt vermindert.


In principe geldt dus in de meeste gevallen dat je terecht kunt bij je gemeente met vragen over de regelgeving omtrent stalling van objecten voor de deur. De straf op het overschrijden van de regelgeving is in de meeste gevallen enkel een waarschuwing. Soms wordt er naheffing gevraagd in de vorm van een boete. Alleen in uiterste gevallen wordt het object dwangmatig verwijderd.