Wanneer is een heftruckcertificaat verplicht?

heftruck

Wil je op een zelfverzekerde en veilige manier een heftruck besturen? Dan zal je misschien weleens gehoord hebben van een heftruck certificaat. De heftruck opleiding via TheKnowledge.nl kan dan een goede optie zijn. Is een heftruck certificaat verplicht en waarom is een heftruck certificaat belangrijk? Je leest er hier alles over.

Is een heftruckcertificaat verplicht om te hebben?

Een kort antwoord: een heftruck certificaat is niet verplicht om te hebben als je een heftruck wilt besturen. Echter zit er wel een addertje onder het gras. Want in de Arbowet staat dat de werkgever moet kunnen bewijzen dat de bestuurder van de machine weet hoe het werkt. Gebeurt er een ongeluk, dan moet je laten zien dat je de wetten, veiligheidsregels en heftruck kent. Heeft de chauffeur van de heftruck geen instructies gekregen en in een onveilige omgeving werkt, dan wordt normaal gesproken de werkgever aansprakelijk gesteld bij ongevallen of schade.

Wat zijn de voordelen van zo’n heftruck certificaat?

Hoe kan een werkgever bewijzen dat je kennis en kunde hebt over de heftruck? Een heftruck certificaat is het ideale bewijs om dat te laten zien. Daarom vragen heel veel bedrijven in Nederland naar een heftruck certificaat. Met name in de praktijk is zo’n certificaat een hele verstandige keuze. Dat geldt om de verantwoordelijkheid en veiligheid op de werkplaats te stimuleren. De Arbowet stelt ook dat het wél een verplichting is om instructies te volgen. Dat kan al heel goed met een basis heftruck cursus.

Hoe zit het met de geldigheid van een heftruck certificaat?

Een heftruck certificaat, te behalen via The Knowledge, is niet voor altijd geldig. Normaal gesproken is zo’n certificaat in Nederland ongeveer vijf jaar geldig. Verloopt het certificaat, dan is het verstandig om een nieuwe cursus te volgen. Rijd je op een heftruck en is het certificaat verlopen en gebeurt er een ongeluk? Dan kunnen er problemen ontstaan met de verzekeraar. Vanaf het zestiende jaar mag een persoon met een certificaat een heftruck besturen. Echter moet er wel toezicht zijn van een persoon boven de achttien jaar met een geldig certificaat. Pas vanaf achttien jaar mag je zelfstandig rijden.