Tips voor het verduurzamen van je kantoor en een hoger energielabel

kantoor verduurzamen

Verduurzaming speelt een steeds grotere rol in de bedrijfswereld. Ondanks dat het belangrijk is voor ons milieu, kan jouw bedrijf ook genieten van slimme verduurzaming. Wil jij zo veel mogelijk profijt uit jouw investering richting verduurzaming halen? Dan hebben we in dit artikel een aantal handige tips op een rijtje gezet rondom verduurzaming en het behalen van een hoger energielabel voor kantoren.

Zijn er kleine aanpassingen die jouw kantoorpand zelf kan uitvoeren?

Als we denken aan verduurzaming, dan denken we al snel aan grote en dure aanpassingen. Met de huidige regel moet een kantoorpand boven de 100 vierkante meter minimaal energielabel C hebben. Er zijn verschillende manieren om dit energielabel te krijgen die wellicht niet extreem veel werk kosten. Zorg bijvoorbeeld dat alle lampen op jouw kantoor bestaan uit led-verlichting. Vervolgens kan je nog extra toepassingen toevoegen om het nog energie-efficiënter te maken. Denk bijvoorbeeld aan bewegingssensoren, tijdschakelaars en drangers op deuren.

Kijk op welk punt jouw kantoor het meest op verduurzaming kan winnen 

Heb je alle relatief kleine ingrepen al uitgevoerd? Dan is het tijd om te kijken naar wat voor grotere investeringen jij kan maken voor jouw kantoorpand. Het is belangrijk om goed te kijken naar welk type verduurzaming het meeste resultaat oplevert voor jouw kantoor. Het ene kantoor heeft meer baat bij het isoleren van het dak, de vloer of de gevel, terwijl de ander juist toe is aan een duurzame bron van energie en de ander juist duurzame vervanging van ketels nodig heeft. Ga goed na waar jouw kantoor het meeste energie verspilt. Is dit in de verwarming? Dan is isolatie de beste stap naar een hoger energielabel. Is het juist energieverbruik door apparatuur? Dan is groene energie wellicht de logische verduurzaming voor jouw kantoor.

Kijk op de lange termijn

Het verduurzamen van een kantoorpand wordt in het begin vaak gezien als een grote investering. Ondanks dat het inderdaad een investering is die even pijnlijk kan zijn voor de portemonnee van jouw bedrijf, is het belangrijk om naar de lange termijn te kijken. De juiste verduurzaming zal je namelijk op de lange termijn geld besparen. Dankzij groene energie gaan de maandelijkse lasten van het kantoorpand aanzienlijk omlaag. Heb jij al groene energie? Maak dan de overstap naar elektrische bedrijfsauto’s. De zonnepanelen zullen namelijk de brandstof voor jouw bedrijfsauto’s gratis en voor niets genereren. Zo verdien jij op de lange termijn jouw investering terug.

Maak gebruik van mogelijke fiscale voordelen op verduurzaming

Een laatste tip om mee te nemen in de verduurzaming van jouw kantoor, is fiscale voordelen. Ga na of er financiële ondersteuning of fiscale voordelen zijn waar jouw bedrijf voor in aanmerking komt. Ondanks dat het verduurzamen altijd een investering zal zijn, kan je het iets voordeliger maken dankzij fiscaal voordeel.