Stap eens in de aandelenwereld

Inleiding brokers vergelijken
De aandelenmarkt is een wereld op zich en als je er niet mee bekend bent maar toch graag wilt investeren, is het verstandig om daarbij een tussenpersoon zoals een bank of een broker in te schakelen. Een broker is in goed Nederlands een effectenmakelaar. Hij kan voor jou aandelen kopen en verkopen en je adviseren wat ermee te doen. Als je niet goed weet hoe je een goede broker kunt vinden, ga dan eerst brokers vergelijken met elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar hun tarieven of naar de service die ze aanbieden en maak op basis daarvan een keuze. Hou bij de keuze onder andere rekening met de volgende factoren, maar kies altijd voor een erkende broker. Dan weet je zeker dat hij of zij voldoet aan de strenge eisen die in Nederland aan brokers gesteld worden.

Kosten
Als je naar de kosten van een broker of bank kijkt, hou er dan rekening mee dat met name banken een bewaarloon rekenen omdat ze jouw aandelen voor jou bewaren op een effectenrekening. Brokers rekenen dit bewaarloon nauwelijks door. Ook worden er kosten berekend voor iedere transactie die je doet. Dus voor iedere keer dat je aandelen koopt of verkoopt betaal je transactiekosten. Dus als je vaak handelingen doet of laat doen, lopen de kosten hiervoor met name bij de banken aardig op en dat levert je verder ook niks op.

Contact
Ook is het belangrijk om te weten op wat voor manier je met je broker in contact kunt komen als je iets wilt weten over de aandelen of bijvoorbeeld over beleggen in het algemeen. Niet iedereen heeft evenveel behoefte aan dergelijke informatie maar het is wel handig als je de broker ook kunt raadplegen of dat er in ieder geval een helpdesk is waartoe je je kunt wenden met vragen. Soms kun je telefonisch informatie krijgen, vaak ook via de mail. Het is maar net wat jij het fijnste vindt en voor die manier kun je dan ook het beste kiezen. Ook geven brokers regelmatig seminars, waar je naar toe kunt gaan om informatie in te winnen over aandelen en de beurs maar ook kunt navragen hoe bepaalde brokers eigenlijk te werk gaan. Zodat jij je uiteindelijke keuze voor een broker beter kunt bepalen.

Verschillende software
Als je nog maar een beginner op de aandelenmarkt bent zijn daar eenvoudige softwarepakketten te vinden waar sommige brokers gebruik van maken meer dan voldoende voor. Deze zijn eenvoudig in het gebruik. Maar als je je wat meer verdiept in de wereld van de aandelen, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een uitgebreider programma dat je veel meer kan laten zien en dat ook stukken professioneler ingericht is.