Ik heb brandschade aan mijn huis, wat is er precies verzekerd?

aansteker

Wanneer kan je aan je verzekeraar doorgeven dat je brandschade hebt opgelopen. Voorheen was een brandverzekering nog een aparte verzekering maar dat is nu niet meer. De verzekeraars hebben tegenwoordig nog wel een definitie over brandschade vastgesteld. Formeel is brand “een door verbranding veroorzaakt en met vlammen gepaard gaand vuur buiten een haard, dat in staat is zich op eigen kracht voort te planten”. De gevolgschade bij een grote brand aan je woning brengt vaak meer kosten met zich mee dan alleen de schade door de brand zelf. Je moet je spullen opslaan, opruimingskosten en een tijdelijke woonruimte hebben. Als je een woonverzekering hebt zijn deze kosten daarvoor verzekerd. Wat je wel moet weten is dat de vergoeding geldt tot een maximum bedrag. 

Wat is er wel en niet verzekerd bij brandschade

Samen met je partner woon je in een appartement. Het begint flink te onweren en de bliksem slaat in je woning met een brand als gevolg. De brandweer komt de brand blussen maar je woning is tijdelijk onbewoonbaar geworden. De vervangende woonruimte wordt door je verzekeraar vergoed. Je appartement wordt in de tussentijd herbouwd. De kosten die daar bij komt komen kijken worden ook vergoed. Wanneer je weer in je appartement zit gaan je uitgave harder dan je inkomsten. Ook al weet je dat het verboden is, je wilt toch wat geld bijverdienen en begint op een kamertje een hennepkwekerij.  Omdat je niet zo goed bent met elektriciteit ontstaat er een brandje dat snel uitbreid naar  de andere kamers. De schade die dit met zich meebrengt wordt niet door de verzekering vergoed. 

Meld de schade zo snel mogelijk

De schade die je aan je huis en spullen hebt opgelopen tijdens een brand meld je die zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Zij vertellen je wat je daarna moet gaan doen. Laat de  schade niet herstellen zonder in over te zijn gegaan met je verzekeraar. Vaak komt er een schade expert langs om de schade op te nemen. Heb je een koophuis dan loopt de hypotheek die je hebt gewoon door. Bewaar alle bonnetjes als gevolg van de brand. Denk aan aanschaf kleding en toiletartikelen maar ook de hotelkosten. De spullen die in je huis staan kan je verzekeren met een inboedelverzekering. Een opstalverzekering is voor het huis zelf. Bij Overstappen.nl opstalverzekering zie je verschillende verzekeringsmaatschappijen. Om dus helemaal goed verzekerd te zijn tegen brandschade is het goed om te beide te af te sluiten.