Het belang van een CRM systeem

CRM systeem

Met een Customer Relationship Management systeem (CRM) kun je als organisatie makkelijker contactgegevens van allerlei soorten stakeholders bijhouden. Dit gaat van leads tot daadwerkelijke klanten en alle andere soorten relaties binnen je bedrijf. Er zijn inmiddels veel aanbieders van CRM systemen, zoals BusinessBase, maar nog lang niet elk bedrijf heeft zo’n systeem. Zonde, want CRM systemen bieden veel voordelen. 

Wat is een CRM systeem precies?

CRM, in het Nederlands klantrelatiebeheer, is deel van de bedrijfsstrategie die bedrijven helpt om contactgegevens van bestaande relaties inzichtelijk te krijgen en die van nieuwe leads te kunnen verwerven. In een CRM systeem worden al deze gegevens overzichtelijk gebundeld, waar de marketing-, sales- en customer serviceteams vervolgens efficiënt mee aan de slag kunnen.

Binnen zo’n systeem kunnen allerlei handige functies zitten. Afhankelijk van het systeem waar je voor kiest, krijg je toegang tot tientallen tools. Die lopen uiteen van e-mail marketing tot chatbots of sales automation. Ook kan een CRM systeem je helpen om de prestaties van het bedrijf inzichtelijker te krijgen, soms zelfs inclusief concrete feedback om de prestaties verder op te krikken.

Wat zijn de voordelen van een CRM systeem?

Een CRM systeem werkt voornamelijk goed wanneer een bedrijf al een eigen CRM strategie heeft. Je moet geen CRM systeem aanschaffen ‘omdat het zo goed werkt’, maar je moet het de huidige strategie aan laten vullen. Anders kies je misschien de verkeerde software, of kun je de gestelde doelen niet behalen zoals je dat wel voor ogen had.

Kies je uiteindelijk voor een systeem dat goed binnen het bedrijf past, kan het systeem je op veel vlakken helpen. Zo krijg je dus eenvoudig inzicht in de prestaties van je bedrijf en wat er eventueel beter kan. Ook kun je nog makkelijker relaties onderhouden en uitbouwen, om zo groeidoelstellingen beter te kunnen behalen. Door het juiste inzicht en makkelijke tools versterk je de positie van je bedrijf enorm dankzij een CRM systeem!