Energielabel bedrijfspand aanvragen? Hier moet je op letten!

bedrijfspand

Beschik je over een bedrijfspand en wil je die verhuren of verkopen?? Sinds het jaar 2015 heb je een energielabel nodig. Kun je geen energielabel overleggen, dan kun je een boete van ruim twintigduizend euro riskeren. Op deze manier klinkt het aanvragen van zo’n label, bij bijvoorbeeld Energielabelvoormijnpand.nl, een snelle manier om veel geld te besparen. Maar wat houdt een energielabel precies in en wanneer heb je een energielabel precies nodig? 

Wat houdt een energielabel in?

Een energielabel laat op een overzichtelijke manier zien hoe energiezuinig een bedrijfspand is. Het energielabel is ontwikkeld door de Nederlandse overheid om energiebesparende maatregelen bij bedrijven en pandeigenaren te stimuleren. Sinds het jaar 2008 had je al voor de overdracht van een huis een energielabel nodig en sinds het jaar 2015 is dit ook nodig voor bedrijfspanden.

Wat voor soorten energielabels zijn er?

Er zijn een aantal diverse energielabels en strekken van letter A naar letter G. Energielabel A betekent heel energiezuinig en energielabel G juist niet energiezuinig. Om te bepalen in welke categorie je pand valt, kijkt men naar het energieverbruik op basis van de fossiele brandstoffen. Dit wordt uitgedrukt in kWh/m2 per jaar. Gebruik je als bedrijfspand heel weinig fossiele brandstoffen, dan krijg je een gunstig energielabel. Het bepalen van een energielabel wordt gedaan volgens de bepalingsmethode genaamd NTA 8800. Een gunstig energielabel kun je krijgen door het installeren van zonnepanelen, een goede isolatie of een energiezuinige ketel.

Heb je als bedrijfspand een energielabel nodig?

Niet alle bedrijfspanden hebben een energielabel nodig en er worden door de Nederlandse overheid uitzonderingen gemaakt. Uitzonderingen zijn monumenten, religieuze panden, werkplaatsen, magazijnruimten, bedrijfspanden met een kantoor van minder dan 50 m2 en bedrijfspanden met een minder oppervlak dan 50 m2. Heb je een pand onder een van deze noemers, dan heb je geen energielabel nodig. Maar heb je een bedrijfspand groter dan 50 m2? Of heb je een horecapand, showroom of winkelpand? Dan is er bij de verhuur, verkoop of oplevering een energielabel verplicht.

De meting uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf

Heeft je bedrijfspand een energielabel nodig, dan is het van belang dat de meting wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Zo’n gecertificeerd bedrijf werkt met de BRL 9500-0 norm. Dit is een norm om een aantal kwaliteitseisen te waarborgen bij het toekennen van energielabels. Schakel je een bedrijf in om zo’n meting uit te voeren, let dan op dat dit bedrijf gecertificeerd is.