Een eigen truck: dit zijn je overwegingen

Het leven van een vrij bestaan, is het idee dat veel chauffeurs hadden toen ze begonnen met het vervoeren van vracht in een truck. Je bent alleen, er kijkt niemand over je schouder en dat geeft je het idee dat je vrij bent. Toch is dat tegenwoordig anders. Door technologische systemen hebben veel rijders het gevoel dat ze gecontroleerd worden en zich aan een hoop regels moeten houden wat nooit eerder het geval was. Dit gaat bijvoorbeeld over het aantal uren dat je achtereenvolgens rijdt, de dagen vrij die je moet hebben maar ook hoe snel je ergens moet zijn, het zijn allemaal dingen die invloed hebben op de ervaring van een chauffeur. Een eigen truck kan daarom een oplossing zijn, maar er zijn wel een paar belangrijke zaken die je moet overwegen voordat je een eigen truck aanschaft.

Eigen werk

Wanneer je in loondienst bent werk je voor een bedrijf dat voor jou bepaalt wat je vervoert. Dit kan een reden zijn om minder tevreden te zijn met je plek, immers heb je niet veel zeggenschap over je eigen werkpraktijk. Met een eigen truck gebeurt het tegenoverstelde, je kan je eigen werk volledig zelf bepalen. Natuurlijk ben je wel altijd afhankelijk van de markt en wat er gevraagd en aangeboden wordt. Als er niet heel veel werk is, dan pak je wat je pakken kan, maar zelfs dan heb je nog meer het gevoel dat je zelf inspraak hebt op het werk dat je verricht. Je hebt namelijk de keuze om het niet te doen, anders dan bij een loondienst waarbij je in zekere zin altijd verplicht bent om bepaalde tijden of soorten vracht te rijden.

Truck die bij je past

Persoonlijk hebben veel rijders behoefte aan een eigen ruimte en een eigen truck. Dat is niet heel gek, hoe beter je je truck kent, hoe beter je kan rijden. Een geliefde truck is de Actros 1845. Wanneer je in loondienst rijdt is het vaak het geval dat je niet altijd in dezelfde truck kan rijden waardoor je altijd weer moet wennen. Met een eigen truck weet je precies wat er wel of niet kan, of wat de wagen nodig heeft om nog beter te functioneren. Bovendien is het ook fijn als je de cabine eigen kan maken, zeker als je lange tochten rijdt, kan een cabine het gevoel van thuis geven. Met een eigen truck kan je al die dingen helemaal zelf bepalen.