Drie tips voor (beginnende) ondernemers!

Ondernemen is een vak apart. Het is risicovol, maar ook enorm spannend en leuk! Je bent namelijk in staat om iets te creëren wat echt van jou is, waar je passie voor hebt en waarin jij altijd de beslissende stem heeft. En daarnaast hangen er natuurlijk enorm veel voordelen aan het hebben van een eigen onderneming, zoals je eigen uren kunnen indelen en zelf bepalen welke strategische keuzes je maakt. Je zult dus nooit hoeven denken ‘Zouden ze dit maar zus of zo doen’. Ben je door dit stukje helemaal om en klaar om te beginnen aan een eigen onderneming? Of heb je er al een en wil je tips hoe je het onderste uit de kan kunt halen? Lees dan hieronder mijn tips! 

Netwerk, netwerk, netwerk! 

Allereerst is het belangrijk om, als je een eigen onderneming hebt, een goed netwerk te hebben. En dan bedoel ik niet dat je honderd vrienden moet hebben die je elke maand ziet, maar juist een goed zakelijk netwerk is belangrijk. Dit houdt in dat je mensen hebt waarmee je kunt sparren als het nodig is, om een gunst kunt vragen of misschien wel in de toekomst mee kan samenwerken. Wat een goede manier is om een netwerk op te bouwen is om een werkplek te huren in een co-workingspace. Dit is een plek waar allerlei zelfstandigen en ondernemers een werkplek kunnen huren en op die manier dus ook met elkaar in contact kunnen komen. Daarnaast is het ook een goed idee om naar verschillende evenementen, lezingen en workshops te gaan in jouw branche. En vergeet dan vooral niet je visitekaartjes mee te nemen! 

Besteed ook taken uit 

Daarnaast is het natuurlijk het fijnst om alles zelf te doen, maar weet ook dat dit niet altijd kan. Als je teveel tijd besteedt aan alles maar zelf willen doen, dan heb jij als ondernemer niet genoeg tijd om je onderneming naar een hoger level te tillen. En dat zou zonde zijn! Kijk dus wat taken zijn die je niet per se zelf onder controle wil houden en waarvan het redelijk oké voelt om deze uit te besteden. Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf Bizziphone.com. Zij zijn een telefoonservice die jou kunnen helpen om altijd bereikbaar te zijn. Op die manier heb je niet altijd zelf ‘telefoondienst’ en kun jij je focussen op je onderneming zonder dat je de hele dag gestoord wordt met vragen via de telefoon. 

Gun jezelf tijd voor creativiteit

Tot slot is het belangrijk dat je, ook in de drukte van het runnen van de onderneming, je jezelf vrije tijd gunt. Allereerst tijd om af en toe eens te ontspannen en te genieten van je privéleven, maar ook tijd om weer creativiteit op te doen. Je onderneming is namelijk ooit ontstaan uit een creatief idee of plan en als je geen tijd neemt om weer nieuwe creativiteit op te doen, dan kan het dat je onderneming op een gegeven moment stilstaat. En je wil natuurlijk juist blijven groeien en uitbreiden!