De ins en outs van zakelijk leasen: voordelen, valkuilen en tips

Binnen de zakelijke wereld zijn er verschillende vormen van lease die u als ondernemer kunt inzetten om uw bedrijf te laten groeien. Een veelgebruikte vorm is de operationele lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van het geleasede product. Dit biedt voordelen op het gebied van onderhoud en risico’s, die volledig bij de leasemaatschappij liggen. Een andere vorm is de financiële lease, die meer lijkt op een koop op afbetaling. U wordt economisch eigenaar van het product en draagt zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en eventuele reparaties. Ook is er de sale-and-leaseback constructie. In dit geval verkoopt u een reeds in bezit zijnde bedrijfsmiddel aan een leasemaatschappij, om deze vervolgens weer te leasen. Deze methode kan interessant zijn wanneer u liquiditeit wilt vrijmaken die vastzit in uw bedrijfsmiddelen. Elk van deze leasevormen heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende situaties. Het is belangrijk om goed te overwegen welke vorm van leasing het beste past bij uw onderneming en toekomstplannen.

Voordelen en nadelen van zakelijk leasen

Bij zakelijk leasen zijn er verschillende voordelen en nadelen te noemen. Een van de grootste voordelen is dat u als ondernemer geen grote investering hoeft te doen om een auto of ander bedrijfsmiddel aan te schaffen. Hierdoor blijft er meer geld over voor andere investeringen. Daarnaast heeft u geen omkijken naar het onderhoud van het leaseobject, dit wordt namelijk volledig door de leasemaatschappij geregeld. Echter, er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan zakelijk lease. Allereerst bent u vaak duurder uit op de lange termijn, in vergelijking met het direct kopen van het object. Dit komt door de rente en administratiekosten die bij leasen horen. Bovendien wordt de bedrijfswagen of het bedrijfsmiddel nooit uw eigendom, zelfs niet na afloop van het leasecontract. Ook kan een leasecontract ongunstige voorwaarden bevatten, zoals een hoge boete bij vroegtijdige beëindiging van het contract. Het is daarom van belang om vooraf goed de voorwaarden te lezen en te begrijpen.

Fiscale overwegingen bij zakelijk leasen

Bij het kiezen van een leasevorm voor uw onderneming speelt fiscale wetgeving een belangrijke rol. In de Nederlandse belastingwetgeving zijn er duidelijke verschillen tussen operational lease en financial lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de auto. De leasekosten zijn volledige bedrijfskosten die u kunt aftrekken van de winst. Echter, bij deze vorm van leasen kunt u geen aanspraak maken op investeringsaftrek. U betaalt maandelijks een vast bedrag waarin alle kosten, zoals onderhoud, verzekering en belasting, zijn opgenomen. Kiest u voor financial lease, dan wordt de auto juridisch uw eigendom. U kunt de auto op uw balans zetten en profiteert van de investeringsaftrek en de afschrijvingen. U bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud, verzekering en belasting. Over de kosten van de leaseauto betaalt u btw, die u als ondernemer kunt terugvorderen bij de Belastingdienst. Denk bij het kiezen dus goed na over deze fiscale aspecten van zakelijk leasen. Zo kunt u de meest voordelige keuze maken.

Contractuele voorwaarden zakelijke leasecontracten

In het kader van zakelijke leasing is het essentieel dat u goed op de hoogte bent van de contractuele voorwaarden. Deze voorwaarden vormen het hart van elke leaseovereenkomst en bepalen in grote mate uw rechten en verplichtingen als huurder. Allereerst, het leasecontract moet voldoende informatie bevatten over de duur van de lease, hoeveelheid kilometers die u per jaar mag rijden en de kosten bij overschrijding van deze limiet. Ook is het belangrijk dat het contract duidelijke afspraken bevat over het onderhoud en eventuele reparaties van de auto. Bovendien moet het leasecontract aangeven wat uw verplichtingen zijn bij schade aan het voertuig, inclusief het eigen risico dat voor uw rekening komt. De afspraken over het voortijdig beëindigen van de lease zijn eveneens een essentieel onderdeel van het contract. Vooral omdat u als leaserijder soms hoge kosten moet betalen als u het contract voortijdig wilt opzeggen. Tot zover enkele belangrijke punten waar u op moet letten bij de contractuele voorwaarden van zakelijke leasecontracten. Het is altijd verstandig om deze voorwaarden goed door te nemen en te begrijpen voordat u een contract ondertekent.