Bedrijfsafval in kaart brengen, zo doe je dat!

bedrijfsafval in kaart brengen

Als ondernemer is het erg belangrijk om te het bedrijfsafval in kaart te brengen. Zo weet je namelijk precies hoeveel bedrijfsafval er dagelijks geproduceerd werd en over welke afvalstromen dit voornamelijk gaat. Al het afval dat een bedrijf produceert, wordt zakelijk afval genoemd. Voor elk bedrijf is dit anders, omdat elk bedrijf andere afvalstromen produceert. Het is verstandig om het bedrijfsafval in kaart te brengen, want meten is weten!

Afval scheiden binnen je bedrijf

De meest voorkomende afvalstromen binnen een bedrijf zijn glas, papier, karton, metaal, plastic, kunststof, gevaarlijk afval, PMD en bijzonder afval. Het is belangrijk om als bedrijf zoveel mogelijk afval te scheiden. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Restafval is namelijk de duurste afvalafvoer, want dit afval moet namelijk verbrand worden. Een goede afvalscheiding zorgt ervoor dat het afval tot nieuwe grondstoffen verwerkt kan worden. Als bedrijf ben je verplicht om het zakelijk afval te scheiden. Daarom is een aparte rolcontainer voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een must.

Zakelijk afval in kaart brengen

Wil je de afvalscheiding binnen je bedrijf verbeteren, dan is het belangrijk om in kaart te brengen welk afval er voornamelijk geproduceerd wordt. Dit is niet heel moeilijk. Schrijf alle afvalstromen op die dagelijks voorkomen. Houd bij hoeveel vuilniszakken je per dag produceert. Vermenigvuldig dit met 30, zodat je precies weet hoeveel je per maand produceert. Hierdoor weet je precies de hoeveelheden afval die je als bedrijf produceert. 

Het huren van afvalcontainers

Vervolgens is het tijd om dit afval zo goed mogelijk te gaan scheiden. Dit doe je door verschillende containers te huren. Als het goed is, heb je nu precies in kaart gebracht welke afvalstromen je produceert. Voor elke afvalstroom heb je een aparte container nodig. Zorg bijvoorbeeld voor een glascontainer, een PMD container, een gft container en een restafval container. Dit is compleet afhankelijk van je soort bedrijf. Deze containers hebben vaak verschillende kleuren of bordjes, zodat je werknemers precies weten welk afval waar hoort. Zorg er daarnaast vaak dat je ook genoeg afvalbakken in het kantoor plaatst. Hierdoor moeten de werknemers niet per sé naar buiten om het afval te scheiden. Plaats overal verschillende bakken voor papier, glas, PMD en rest die je vervolgens in de grote containers kunt legen.