Optische kabels
Een alternatief voor het overbrengen van een geluidssignaal van de bron naar een receiver, hoeft niet perse te gebeuren met behulp van een HDMI kabel. Ook al wordt deze tegenwoordig het meeste gebruikt. Je kunt hier ook prima digitale optische kabels voor nemen. Sommige wat oudere apparaten zijn niet voorzien van een HDMI-aansluiting en dan dien je op zoek te gaan naar een alternatief. En goede keuze zijn dan optische kabels. We geven je het volgende voorbeeld: je verbindt je televisie en je home cinema set met elkaar door middel van een optische kabel. De home cinema set zorgt er dan voor dat het geluid dat de televisie (dat is dit geval dan de bron) uitstoot, perfect weergegeven wordt door de luidsprekers van de home cinema set (de receiver). Wat natuurlijk stukken beter klinkt dan alleen via de televisie.
Vormgeving en aansluiting
Omdat optische kabels werken met behulp van een lichtsignaal zijn ze ongevoelig voor elektrische storingen. Een andere naam voor een optische kabel is Toslink kabel. Deze kabel heeft een speciale vormgeving die je bij andere kabels niet ziet: de connector aan het uiteinde van de kabel is namelijk nagenoeg vierkant. Dat is op zich geen probleem, maar het kan wel wat problemen opleveren bij de aansluiting van zo’n kabel. Je dient er voor te zorgen dat de kabel precies goed op de poort op het apparaat bevestigd wordt, anders krijg je geen optimaal resultaat. Bovendien is de opening waar de kabel in past, nogal smal en is het een precies klusje om de kabel er goed in te krijgen. Eén voordeel: de aansluiting is dusdanig uniek dat je je niet kunt vergissen bij het aansluiten en de kabel per ongeluk in de verkeerde poort zou kunnen steken. Dat is nagenoeg onmogelijk.
Materiaal
Optische kabels worden gemaakt van polymeer en hebben een zwarte coating om de kern, de optische fiber, heen zitten. Deze is gemaakt van flexibel materiaal zodat de kabels gemakkelijker in een bocht te leggen zijn zonder dat deze breken of schade oplopen.
Beschadigingen
Ondanks de flexibiliteit die meegegeven wordt aan optische kabels, zijn ze toch behoorlijk gevoelig, zeker als je deze in een groot aantal bochten wilt wringen. Het is aan te raden om de bochten in de kabel zo ruim mogelijk te maken, zodat de kans op beschadiging van de fiber kern zo klein mogelijk is.
Waarom kies je een optische kabel?
Als je een goede overbrenging van het geluid van bijvoorbeeld je televisie naar de luidsprekers van de home cinema set wilt creëren, kun je als alternatief voor een optische kabel ook een digitale coax kabel kiezen. Deze hebben echter als nadeel dat ze gevoeliger zijn voor ruis en storingen. Een optische kabel kan wel onderhevig zijn aan storingen, maar deze komen veel minder vaak voor omdat er gebruik gemaakt wordt van lichtsignalen.
Keuze
Ben je op zoek naar een goede optische kabel? Kijk dan ook eens bij RU connected. Zij bieden een groot assortiment aan tegen redelijke prijzen. De kabels zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar.